lördag 5 mars 2011

Påskbetraktelse på förskolan

Vi närmar oss våren och kan känna hur solens krafter återkommer och vårvinden blåser och sliter den kala trädgrenen.
Man ställer sig i solen och tycker sig få en enorm energikick.
Barnen leker fridfullt och samlar is och vatten. Isbitarna krossas, alla stora barn är deltagande och hjälps åt i den uppgiften.
Inomhus sår vi vete och omvårdnaden om och förundran över vetet när det gror, motiverar barnen till att upptäcka allt som spirar omkring oss i naturen.
Påskhögtidens symbol: " Sädeskornet som offrar sig för att låta en ny växt uppstå."
Att fira påsk med barnen innebär att man ger en upplevelse om naturens förändringar. 
Vi erbjuder i ännu större omfattning till lek i utemiljön, vi låter de uppleva våren, genom att samla vatten, göra fördämningar, betrakta hur vattnet porlar i bäcken.
Vi sjunger olika vår och påsksånger som tex.

"Porla porla vattenbäcken vattenbäcken porla 
Hoppa över en glittersten 
Låt den blänka i solens sken 
I solens sken låt den blänka..."

Sagorna och dockspelen återspeglar också påskförberedelserna, vi berättar om de små kycklingarna, om tuppen, och om påskharen förstås.
På vår påskfest har vi en särskilt dockspel som handlar om påskharen, efteråt får barnen springa ut i trädgården för att leta efter påskägg.
På påskfesten förhöjs stämningen genom förberedelsen till festen, vi bakar påskbröd, målar påskägg,  de stora barnen hjälper till att duka fram ett vackert påskbord. 

Alla dessa förberedelser sker under flera veckor, och barnen är mycket måna om sina små frön som behöver skötas om med omsorg, vi gör olika påskdekorationer och påskkort.
Eftersom påsken är näst kommande högtiden efter jul, blir denna högtid förbunden med att köpa leksaker till barnen.
Jag funderar över det, att det började med att få målade påskägg - som symboliserar fruktbarheten och hur det förvandlades till en utarmning av växtkrafter - av naturen. En speciell betydelse idag, då jordens resurser sinar i en allt snabbare takt.
I barnens föresällningsvärld behöver ingenting vara fastlåst, de är helt nöjda med det, att få målade påskägg och lite påskgodis.

 Letandet efter påskägget och själva spänningen i letandet ger riktig glädje för barnet.




                                        



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar