söndag 6 mars 2011

föräldrafråga

Föräldrafråga:

”Mitt barn är 17 månader gammal och jag börjar fundera över det hur jag kan liva upp det, eller pyssla med det? Ibland verkar hon vara så uttråkad. Vad kan du rekommendera? Är det lämpligt med play-doh? Är den miljövänlig? ”


Svar:
Ditt barn behöver först och främst dig som anknytningsperson för att upptäcka världen, du är huvudpersonen just nu i allt som ni sker i dess omgivning, du kan vara den som tröstar, livar upp det, busar med det...
Så använd dig själv, som redskap! Tycker du om att sjunga eller ej, kan du i alla lägen ge din röst en chans! Småbarn i den här åldern blir genast glada om de hör en sång och den behöver inte vara perfekt! Din röst duger bäst! Om du har glömt småbarnssångerna kan man låna böcker.
Du kan använda olika sorters beröringslekar, då du berör ditt barn.
Här kommer ett tips:
”Eja, eja liten hatt (sätt händerna på barnets huvud)
kinden får en liten klapp. (klappa kinden)
tittar genom fönstret ut  (forma dina händer framför barnets ögon så ni tittar på varandra)
hakan är en liten strut,  (forma en strut med handen under hakan)
Liten hatt, liten klapp  (upprepa samma saker...)
litet fönster, liten strut
så var sagan slut...”  Böcker kan man låna även om det.
Det gäller att upprepa dessa sånger och verser dagligen och vid behov pyssla om barnet med hjälp av de.
Play-doh kan man göra själv, som en miljövänlig alternativ, men ditt barn är fortfarande ganska liten för det.
Istället för play-doh:
Föreslår jag, att du bakar med ditt barn och att ni gör det tillsammans.
Inget konstgjort deg går upp mot upplevelsen av att knåda i mjöl-degen, även om hon kan tröttna på det och det kan bli stökigt i köket, så tappa inte tålamodet!
Barnet kommer nog att komma tillbaka då det ser resultatet av det ni har gjort tillsammans. Det kan uppleva doften, kan smaka på degen, se den att jäsa och till slut kan det smaka färskt bröd.
Det kommer att veta nästa gång vad som kommer att hända när du tar fram ingredienserna. Det kommer garanterad att bli upplivad!
Ju oftare ni gör dessa upplevelser tillsammans desto troligare det är, att barnet kommer att förstå sig på processen och till slut reagerar det positivt, så fort du tar fram skålen, som ni formar brödet i.
Upplevelser i naturen: Leka i sandlådan, i snön, i lera, i vatten. De är de bästa förutsättningarna för barn i alla åldrar att uppleva formkrafter.
På waldorfförskolan använder vi bivaxplattor och varm bivax och dessa är helt miljövänliga alternativ, men ditt barn är fortfarande liten för det.
Förslag sammanfattningsvis:
* sånger, verser, beröringslekar, sagoböcker
* baka bröd, bullar tillsammans
* upplevelser i naturen



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar