måndag 21 mars 2011

Maten på waldorfförskolan

Maten som serveras på waldorfförskolan är lakto-vegetariskt biodynamiskt eller krav märkt och
förbereds med omsorg och med särskild fokus på näringsinnehåll. 
På vår förskola varierar maten efter årstid och vi har veckomatsedel. Vi försöker tillhandahålla grönsaker och frukt som är i möjligaste mån närodlade.
Grönsaks utbudet höst och vintertid består mestadels av svenska rotfrukter: morötter, palsternacka, kålrot, selleri, lök och till alla maträtter används mycket kryddor, för att framhäva smaken.
Kryddförslag: basilika, timjan, kyndel, oregano, rosmarin.
Till flera maträtter serveras även stekt sesamfrö eller solrosfrö, dessa kan man förvara i en glasburk och ta fram det vid behov.

                                             Matsedel:

Så kan det se ut:

Hösten :
Måndag: Ris med zucchini biffar med vit sås och sallad med syrade morötter
Vinter: Ris och rotsaker i sås med vitkålssallad och syrade vitkål

Hösten:
Tisdag:  Pasta med färsk mangold sås, stekt sesamfrö och sallad med syrade morötter.
Vinter: Pasta med spenat sås (fryst spenat), stekt sesamfrö med vitkålssallad och syrade vitkål.

Hösten:
Onsdag: Hirs-biffar eller hirs gratäng med rödbetssallad och vit sås.
Vinter: Hirs pizza med vitkålssallad och syrade vitkål.

Torsdag: Soppa varierande efter årstiden oftast med rotfrukter och potatis och med mycket kryddor.
Det är barnen som hjälper till att skära grönsaker och bakar ut brödet.

Fredag: 
Hösten: 
Kan variera mycket: oftast pizza med tomatsås och vitkålssallad med syrade morötter och oliver.
Vinter:
Havrebiffar med rotmos och lingonsylt.

På våren och på sommaren köper vi in i möjligaste mån färska grönsaker. 
Syrade grönsaker ingår i alla sallader eftersom dessa underlättar matsmältningen och skapar en god tarmflora. Det räcker med en matsked per dag.


På förmiddagen har vi fruktstund och på eftermiddagen får barnen varierande mellanmål.

Innan vi börjar äta:
*tänder vi ett ljus
*säger vi en bordsvers 
*efter maten tackar vi för den som har hjälp till med maten eller gjort den.

Bordsversen:
Tack snälla Jord för gräset och för säden
För blommorna och träden
För allt som gror och spirar glatt mot ljuset ur din mörka natt
Tack snälla Jord
Välsignad vare maten.

Vi eftersträvar att barnen är delaktiga i matlagningsprocessen, de stora barnen kan få enkla uppgifter i köket. På vissa waldorfförskolor är köket och lekrummet är i direkt anslutning till varandra, så är det inte hos oss.
De största barnen på förskolan hjälper till även att servera maten, torkar av bordet och sopar golvet.

Grunden till goda matvanor behöver läggas i en så tidig ålder som möjligt. Om barnet är delaktigt i matlagningen kommer det att få större intresse även för det, att äta den eftersom man har lagat den tillsammans.
På hemmaplan är det bra om hela familjen samlas vid måltider och att man har en lugn samtalsstund kring matbordet.
Barn som leker eller springer omkring medan de äter kan få problem med matsmältningen. 

Färger och former och goda smakupplevelser skapar även en god grund för barns matintresse och stimulerar även olika sinnen såsom: syn, smak, lukt.

Man kan bli förvirrad som förälder, när man får höra så många olika mat råd och hänvisas till så olika forskning kring mat och hälsa. 
På vår förskola har vi haft många barn med olika sorters allergier och maträtterna som vi serverar har haft en mycket positiv inverkan på deras hälsa. Många av föräldrarna har noterat att deras barn har varit sjuka i mindre utsträckning än tidigare.
De angivna maträtterna är våra beprövade erfarenheter på förskolan och nästan alla våra barn äter med god aptit. I småbarnsgrupperna är matstunden dagens höjdpunkt, vissa dagar sitter de vid matbordet nästan i en timme och njuter av den.
Även barn som äter mycket kött på hemmaplan kan uppskatta våra maträtter, eftersom smaken och färgerna tilltalar de. Havrebiffar med rotmos och lingonsylt brukar vara deras favoritmat.




Bilder kommer senare...

















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar