lördag 5 mars 2011

Maskerad

I slutet av februari vänder vi upp och ner förskolans alla vrån. 
Barnen och fröknarna planerar hur årets maskerad ska se ut. De som har gått hos mig i flera år brukar sätta sig i ett hörn och berätta om vad de ska klä ut sig till, vilka händelser de kommer ihåg från förra året. Allt förbereds med förväntan och glädje.

Temat är givet för varje år: Marknad

Barnen får en kuvert med biljetter och guldpeng som de kan handla för.
Dessa kuvert gör vi i ordning några dagar innan maskeraden, de äldsta barnen hjälper till.
Dagen innan bakar vi kanelbullar och dekorerar rummet. 
Vi installerar karusellen (En vit parasoll med fyra små stolar runt omkring och en speldosa som man sätter på, när vi börjar snurra på karusellen.)
I år fanns det även ett rymdraket eftersom barnen har lekt olika rymdlekar under hela höstterminen.
De stora barnen hjälpte till att göra klart rymdraketen, som blev en fin överraskning för dem små. Innan man klev in i den fick man sätta sig i ett rymdskepp (ett stort bord vändes upp och ner och formades med skynken till ett skepp)
I det andra rummet ställde vi ordning två marknadsstånd i den ena sålde vi bullar och saft, i den andra kunde man köpa en strut med popcorn i. 
I mitten av rummet stod flera småbord, där kunde man vila en stund i cafeterian.
I varje marknadsstånd brukar en 6 åring stå i och hjälpa de småbarnen.

På maskeraden brukar vi sjunga olika sånger som hör till temat. Man kan ta vara på barnens initiativkraft och på några av våra 6 åringars förslag blev det cirkusuppvisning med akrobatik.

Dessa upplevelser lägger sig som god grund till att hitta på nya lekar och egna upptäckter kring temat: försäljning och marknad. Det ger även tillfällen till för att barnen ska räkna under lekens gång. 
Temat motiverar de även till för att vara hjälpsamma och ha överseende för mindre barns behov. Marknaden ger hela tiden möjligheter till större barn att vara goda förebilder och de småbarnen får öva sig i det, att vänta på tur.  

Bildmaterialet kommer här

Karusellen och rymdskeppet
...


Marknadsstånd

                                      
Rymdskeppet
                                       

Karusellen " rör sig" om man snurrar på parasollen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar